• Sokoliari majstra Vagana

          • V rámci ochrany prírody a poznávania živočíšnej ríše  prišli v utorok 18.4. do našej školy na I. stupeň sokoliari majstra Vagana z občianskeho združenia, ktorého poslaním je podpora environmentálnej výchovy detí a mládeže. Predstavenie sokoliarov a ich zverencov sa uskutočnilo v triede, kde sokoliari mali pre žiakov pripravené zaujímavé ukážky malých dravcov ako sokol myšiar, sokolík pestrý a sovičky. Predstavili deťom dravých vtákov, porozprávali o nich rôzne zaujímavosti, ako napríklad odkiaľ pochádzajú, ako si robia hniezda. Zaujímavé boli ukážky rôznych prírodných materiálov, kožušín, ktoré si mohli žiaci ohmatať, no najlákavejšie boli ukážky dravcov a ich letu.  Doniesli nám ukázať aj majestátneho orla skalného. Niektoré vtáky mali nasadené čiapočky, aby ich nerozptyľovalo okolité prostredie. Žiaci sa tak formou zážitkového učenia  dozvedeli o dravcoch mnohé zaujímavosti. Pútavá bola letová časť dravcov ako aj hladkanie dravcov a aktívne zapájanie sa žiakov do programu, ako aj zodpovedanie otázok, ktoré žiaci dávali sokoliarom. Na záver si žiaci urobili spoločné fotografie.

          • Medzinárodný projekt: Easter Traditions (Veľkonočné tradície)

          • Od februára do mája boli 7 žiaci našej školy pod vedením pani učiteľky Dubrovčákovej zapojení do medzinárodného projektu Easter traditions and cards exchange ( veľkonočné tradície a výmena pohľadníc), ktorý zastrešuje európska platforma eTwinning. Žiaci predstavili našu školu v krátkom videu, ktoré si mohli pozrieť žiaci partnerských škôl z Poľska, Turecka, Portugalska, Španielska a Talianska. Spoločne sme pracovali na tvorbe pohľadníc pre vybraných žiakov z Poľska, kde sme sa krátko predstavili a zároveň sme predstavili naše slovenské veľkonočné tradície. Komunikačným jazykom bola angličtina, v ktorej sme sa určite opäť o niečo zlepšili. Veríme, že sa budeme môcť aj v budúcnosti zapojiť do podobných projektov.

          • Zápis do Materskej školy 2023/2024

          •  

            Základná škola s materskou školou vo Vikartovciach

                       

              Z Á  P  I  S   DO   MATERSKEJ  ŠKOLY  2023/2024

             

            Dieťa sa prijíma do MŠ na základe písomnej žiadosti, ktorá je k dispozícií v materskej škole alebo v elektronickej podobe  na webe školy. Žiadosť je potrebné podpísať oboma rodičmi, potvrdiť všeobecným lekárom pre deti a dorast. Pre deti, ktoré k 31.08.2023 dovŕšia vek  5 rokov je predprimárne vzdelávanie povinné.  

                Zápis sa uskutoční od    15. 5. 2022 - 19. 5. 2022 v čase od 8.00 - 12.00 a od 15.00 -  16.00  v materskej škole.

            K zápisu je potrebné doniesť občiansky preukaz rodiča a rodný list dieťaťa.

             

            Vyplnené, potvrdené a podpísané tlačivá doručte do MŠ osobne alebo pošlite elektronicky na  ms42vikartovce@gmail.com (Tlačivo je k dispozícií na stránke školy v záložke Materská škola - Žiadosť o prijatie do MŠ)

            Telefón:0917 763 740

                            

          • Deň Zeme

          • Dňa 21.4. 2023 sa žiaci v rámci krúžkov Spoznávaj a Bádateľ, zúčastnili pútavej prezentácie v Podtatranskej knižnici pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý si každoročne pripomíname 22.4. Formou vedomostného kvízu si zopakovali svoje vedomosti o našej planéte a potrebe ju chrániť. 

          • Andersenova noc

          • Noc z 30. na 31. marca bola v našej škole iná – rozprávková. Žiaci prvého stupňa sa spolu so svojimi pani učiteľkami  vybrali po stopách pána Andersena. Podľa indície ho našli spať v obecnej knižnici, kde ho hlasným odklínadlom zobudili. Pán Andersen sa im predstavil, porozprával o svojom živote, tvorbe a vyslal ich na vandrovku plniť zábavné úlohy, za splnenie ktorých im daroval mapu k pokladu. Spoločne s rozprávkovými škriatkami vandrovali z rozprávky do rozprávky, kde navštívili zakliatu Šípkovú Ruženku, zlú ježibabu z medovníkovej chalúpky, Popolušku, Snehovú kráľovnú a klamára Pinocchia.  V každej rozprávke ich čakali čitateľské, športové, súťažné i humorné úlohy, na ktorých sme sa všetci zabavili. Nakoniec sme opäť podľa indícií získali mapu k pokladu aj samotný poklad, z ktorého sme sa nesmierne tešili. Po dlhom večere plnom zážitkov sme sa uložili na spánok. Ráno nesmel chýbať hudobný budíček a ranná rozcvička na čerstvom vzduchu, ktoré nás naštartovali do nového dňa. Veríme, že každý túto ťažkú noc doma dospával, no radosť z prežitých okamihov stála za to.                                

                                                                                 Mgr. Stanislava Šefcová

          • Zápis do 1. ročníka

          • V sobotu 1. apríla 2023 sa v našej základnej škole uskutočnil zážitkový zápis predškolákov do 1. ročníka. Od 9-tej hodiny k nám prichádzali prvé deti v sprievode svojich rodičov. Ich nesmelé pohľady prezrádzali to, že túto udalosť zobrali veľmi zodpovedne a vážne. Keďže v škole bola pre nich pripravená trieda, v ktorej im čas čakania krátili pani učiteľky zo základnej umeleckej školy Fantázia rôznymi zaujímavými aktivitami, do ďalšieho „skúšania „ prichádzali s úsmevom na tvári. Pani učiteľky vítali deti v kráľovstve farieb ako červená, modrá, žltá a zelená farbička. Pekne vyzdobená, farebná trieda skrývala množstvo úloh, ktoré deti hravou formou plnili a podľa svojich zručností a schopností aj zvládli. Na pamiatku si odniesli pamätný list, skladkosti, balón a bublifuk. Pre nás bol odmenou milý úsmev. Všetkým rodičom ďakujeme za dôveru a tešíme sa na stretnutie s budúcimi prváčikmi v septembri.

                                                                        Mgr. Stanislava Šefcová

          • Krížová cesta detí z 1. stupňa

          • Odvážne deti, ktoré prišli 30. marca na čarovnú Andersenovu noc, sa najskôr zúčastnili na krížovej ceste, ktorú obetovali za všetky deti na svete, zvlášť za tie, ktoré trpia hladom, chorobami, zomierajú vo vojnách a pri ťažkých prácach.