• Spoznávanie okolia Vikartoviec

          • V rámci krúžkovej činnosti sa žiaci 2.A a školského klubu v piatok 27.5. vybrali do okolia poznávať nielen prírodné krásy, ale aj históriu našej obce. Najskôr sme sa zastavili pri pomníku nadporučíka Michaila Adolfoviča Tatura, kde sme žiakom vysvetlili históriu 2. svetovej vojny v obci. Toto miesto nie je len spomienkovým miestom, ale aj miestom krásnej prírody s výhľadom na obec Vikartovce. Vo vychádzke sme pokračovali na ďalšie, pre nás mnohých neznáme miesto s názvom Pod baňou. Je to miesto, kde pravdepodobne stál prvý kostol v obci, približne do roku 1513. Na tomto mieste je pamätný kameň, pri ktorom sme si urobili krátku prestávku s občerstvením a športovými hrami. Na spiatočnej ceste sme mali šťastie pozorovať hniezdo s mláďatkami vtáčikov. Za dlhú historickú vychádzku si žiaci zaslúžili sladkú odmenu, a tak si na záver pochutili na nanukoch. 

                                                                          Mgr. Darina Filipová, Mgr. Katarína Sitiariková

          • Záhrada tajomstiev

          • V stredu 26. 5. sa celá škola zúčastnila na peknom vystúpení  Súkromnej umeleckej školy Fantázia, ktoré sa konalo v Dome kultúry vo Svite. Predstavenie  sa nieslo v znamení tanca, tónov fláut, huslí a klavíra. To všetko bolo doprevádzané  perfektnými hereckými výkonmi pani učiteliek.  Všetci sme si odniesli krásny umelecký zážitok. Po skončení vystúpenia žiaci 3.A, 3.B a 4.A  ešte navštívili interierové ihrisko Boom House, kde sa dosýta vybehali a vyskákali. Potom si pochutnali na chutnej zmrzline.

                                                                                                                                Mgr. Viera Lajošová

          • Zážitkové vyučovanie - Ako rastie les

          •  V piatok 20. 5. sme boli na vyučovaní v lese. Do Vápenice nás odviezla avia. Ujovia lesníci nám ukazali lesnú škôlku, snehovú jamu a spoločne sme si vysadili aj stromčeky smreka. Potom sme si upiekli špekačky. Plní zážitkov sme sa vrátili domov.           

                                                                                    Alžbeta Stasová, žiačka II. A

            V piatok 20. mája dopoludnia sme boli na vyučovaní v prírode vo Vápenici. Lesníci nám porozprávali, ako sa sadia stromčeky a ako sa správať v lese. Naučili nás, že odpadky patria do koša a nesmieme ich nechávať v lese. Bolo tam super.                   

                                                                                   Nina Pacalajová, žiačka II. A 

            Za reaalizáciu zážitkového vyučovania vo Vápenici ďakujeme vedeniu spoločnosti PRO-POPULO, hlavne p. Štefanovi Pustovkovi a Ing. Kamilovi Tomajkovi, ktorí sa našim deťom venovali celé dopoludnie a pripravili im zaujímavý program. Naša vďaka patrí aj p. Marekovi Kovalčíkovi, ktorý žiakom zasponzoroval bezpečnú dopravu aviou do Vápenice a späť. 

                                                                     Mgr. Darina Filipová, Mgr. Janka Zgeburová

          • Návšteva Važeckej jaskyne a Múzea ľudových tradícia vo Važci

          • V stredu 18. 5. 2022 sa žiaci 0., 1.A a 2.A triedy zúčastnili exkurzie vo Važeckej jaskyni. Jaskyňou ich sprevádzala veľmi milá pani sprievokyňa, ktorá im pútavo rozprávala o histórii a zaujímavostiach jaskyne. Žiaci mali možnosť vidieť kosti medveďa jaskynného, krásnu kvapľovú výzdobu a nadýchať sa čistého vzduchu. Z jaskyne sa presunuli na prehliadku Múzea ľudových tradícii vo Važci. Privítal ich pán Ján Kováč, ktorý je jeho majiteľom aj tvorcom. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne pracovné náradie, remeselné vybavenie tkáčky, obuvníka, krajčíra, kožušníka, kováča, stolára, hrančiara, povrazníka aj ľudové vybavenie domácnosti. Pán Kováč žiakom pútavo rozprával príbehy važeckých remeselníkov a opisoval život jednoduchých ľudí v minulosti. Všetkým sa to veľmi páčilo a žiaci sa domov vrátili s množstvom nových informácií a veselých zážitkov z celého dňa. 

                                                                                            Mgr. Lenka Svitaňová

          • Náučný chodník Spišské Bystré

          • V piatok 13. 5. 2022 školský klub spolu so žiakmi 2.A triedy - v rámci krúžku navštívili náučný chodník v Spišskom Bystrom, kde sa prostredníctvom náučných tabúľ naučili ako sa orientovať v lese a chrániť prírodu pred znečisťovaním. Turistickú vychádzku ukončili posedením v Colombiane, kde sa posilnili chutnou pizzou a zmrzlinou. 

                                      Mgr. Darina Filipová, Mgr. Katarína Sitiariková

          • Návšteva hasičskej zbrojnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva hasičskej zbrojnice.

            Návšteva hasičskej zbrojnice

            Dňa 4. mája si hasiči na celom Slovensku pravidelne každý rok pripomínajú sviatok sv. Floriána – patróna hasičov. V rámci krúžku sme sa preto so žiakmi z 1.A, 3.A a 4.A vybrali   do hasičskej zbrojnice, kde nás už čakal Janko Kičák, ktorý nám  trpezlivo a podrobne porozprával o poslaní našich dobrovoľných hasičov. Ukázal nám všetky hasičské autá. Veľkým zážitkom pre deti bolo, že mohli do nich vojsť a obzrieť si ich zvnútra. Poukazoval nám aj náradie a  vysielačky, ktoré používajú hasiči  pri svojej práci. Žiaci si mohli vyskúšať  zásahové oblečenie a prilby. ĎAKUJEME Jankovi, že nám venoval svoj čas a ostatným hasičom za to, že sú tu pre nás vždy, keď ich potrebujeme.

                                                                                                          Mgr. V. Lajošová